Barnen klarar allt!
Sjungande barn möter Anna-Karin Annmo som 2021 fick UNGiKÖRs hedersbetygelse ”Årets barn- och ungdomskörledare”. Hon arbetar som körpedagog och musiklärare på Fryxellska skolan, Västerås Musikklasser. Ett arbete hon haft sedan 1996.
Vad betyder det att få en sådan utmärkelse?
- Det är så otroligt häftigt. Många som jag högaktar och ser upp till har fått utmärkelsen, så jag blev helt tagen när de ringde. Det betyder mycket och är oerhört hedrande, säger Anna-Karin.
Med sin långa erfarenhet är Anna-Karin Annmo en förebild som har påverkat generationer av körsångare i Västerås och haft stor betydelse för stadens musikliv. Inte minst i skolans värld. Barnen flockas runt Anna-Karin, de ska snart in i aulan och sjunga. De är uppspelta, sommarvarma och lite spralliga. En flicka ger Anna-Karin en bukett med syréner. Buketten får senare agera paddfot under repetitionen.
Aldrig “good enough”
- Jag älskar att arbeta med barn, de är så öppna för intryck och de gör alltid sitt bästa. Många vuxna, ursäkta generaliseringen, tänker inte att det är så viktigt med hur barnen sjunger. Att det får duga när det är ’good enough’, ’de är ju bara barn’ osv. Det har jag väldigt svårt för! De enda som sätter gränser för vad barn klarar av, det är vi vuxna. Barnen klarar av ALLT!
Repetitionen är igång. Barnen har hämtat sina sångpärmar och ställt upp i rader i den ljusa aulan. Anna-Karin ställer höga krav. Och barnen gillar det. De sjunger med stort allvar. Lektionen har ett högt tempo och mycket rörelse. Ett barn vrider och vänder sig lite och Anna-Karin spelar fel på pianot. Hon uppmärksammar eleverna på att när man inte kan fokusera på sig själv, då blir det fel. Det är viktigt med fokus. Hon är tydlig, ganska sträng, men uppmuntrande! Allt är en förberedelse inför konserterna. Då kan man inte komma och gå som man vill. Repetitionen fortsätter. Barnen sjunger de svenska visorna så vackert att man vill gråta.
Hur kommer man hit – till att barnen sjunger så bra?
- Det handlar om övning såklart. Man måste också öva det som är oskönt och ställa frågan till barnen: ”hur känns det här”? Och barnen är otroligt duktiga på att förstå och höra när det är rätt. De vill alltid göra rätt.
Nyskriven musik
Den svenska sångskatten är något Anna-Karin gärna vill lyfta fram och använda sig av. Men det är också betydelsefullt att det kommer ny musik till repertoaren. När kören får arbeta med nyskriven musik av nu levande tonsättare, det är roligt och uppskattat.
- Ni tonsättare som vill skriva musik för unga röster, ni har ett viktigt uppdrag, menar Anna-Karin. Och svårt! Men ta tillvara på den fantastiska möjligheten att fostra nya musikanter som vill lyssna och framföra er musik. Det är svårt att skriva för barn (och det är väl därför det är så få som vågar!), men angeläget eftersom de är framtidens musikbärare.
“Man måste också öva det som är oskönt”
Får barnen vara med och påverka den musik ni sjunger i kören?
- De äldre barnen får vara med. Jag uppmuntrar dem att maila in förslag och vi ger konstruktiv kritik på förslagen. Till exempel kanske låten saknar arrangemang, eller så passar inte tonarten alla röster. Men det är bra att ge barnen inflytande och möjlighet att bidra. Det blir ofta oväntade val! Och barn har också kvalitetskrav, mycket mer än man kan tro. Jag har tidigare elever som fortfarande mailar mig och tipsar ’det här borde kören sjunga’!
Återväxt
Ett arbete som ligger Anna-Karin nära hjärtat är gosskörerna. Hon har bland annat startat unga manskören Nofalkum. Varför är det så viktigt att pojkarna får sjunga?
- Många manskörer har svårt att rekrytera nu och vi behöver fylla på med fler talangfulla pojkröster. Hela kulturvärlden behöver sjungande killar. En av mina körelever är framgångsrik hockeymålvakt – men sången går först! Det går att kombinera. Det är överhuvudtaget viktigt att barn får sjunga.
Efter lite bråk om vem som ska gå ut först lämnar fjärdeklassarna aulan och stoppar in sina sångpärmar i skåpen igen. Anna-Karin ser sig omkring aulan där kören precis har repeterat. Ett foto av Bror Samuelsson som 1962 grundade musikklasserna hänger på väggen, och en byst av Cecilia Fryxell, Fryxellska skolans grundare, står på en piedestal. - När jag slutar här, då vill jag har ett porträtt av mig här i aulan, säger Anna-Karin.
Anna-Karin, du borde få en muralmålning på skolväggen.
Barnens röster om Anna-Karin Annmo
Vem är Anna-Karin?
Hon är bäst! Och jättesträng.
Hon har haft min mamma i sångundervisning – och hon vet min mormors namn.
Varför är hon så bra?
Hon kan alla toner!
Vad gör en körledare?
Hon säger vad vi ska göra. Hon gör massa saker och säger till när det är fel – och rätt!
Hur vet man att man sjunger rätt?
Det känner man. Och Anna-Karin brukar säga ’det där var nästan bra’ och då vet man att det var jättebra!
Anna-Karins tre tips på hur hon lyckas med sitt arbete med barnkörerna:
1. Bygg goda relationer. Utifrån det kan jag bygga musikalisk nyfikenhet och öppna dörrar till musikaliska världar som barnen inte visste fanns.
2. Sätt inga gränser. De enda som sätter gränser för vad barnen klarar av när det gäller repertoar eller omfång – det är vi vuxna. Barnen klarar av allt utan att blinka. Så sätt inga gränser för barnen som är dina gränser.
3. Håll ett högt tempo. Det behöver inte vara jobbigt, men ett högt tempo gör att barnen känner att det inte blir longörer – och det är det tråkigaste jag vet själv.
“Utan sjungande barn blir det heller inga sjungande vuxna”
UNGiKÖRs motivering:
Motivering
”Årets Barn- och Ungdomskörledare 2021 har hållit fast vid rötterna i den svenska körtraditionen och entusiasmerar, inspirerar och utvecklar dagligen barn och ungdomar i deras sång. Hennes förmåga att se varje ung sångare samt outtröttliga vilja att skapa musik gör henne till en värdig mottagare av utmärkelsen.
Under alla år har hon arbetat för barn och ungdomars rätt att få delta i högkvalitativ körsång och fostrat generationer av körsångare. Genom bildandet av manskören Nofalkum, för skolans högstadieelever, har hon konsekvent jobbat för att stärka unga mäns plats i körvärlden.
Årets Barn- och Ungdomskörledare 2021 fortsätter att hålla Västerås framstående unga körliv levande. Under Anna-Karin Annmos mångåriga tjänst har musikklasserna gång på gång rönt framgångar och konsertverksamheten har utvecklats, bland annat i nära samarbete med Västerås Sinfonietta.”
Text och foto: Lova Wallerö
Barnen på bilderna går i Västerås Musikklasser och har gett samtycke till fotografering i samband med körverksamheten.