Det är roligt att gå in i barnens värld!
Årets barn- och ungdomskörledare Hanna Sandman möter upp i Oscarskyrkans församlingslokaler. I drygt tjugo år har hon haft barnkörer i församlingen. Över 1000 barn har hon fått sjunga med. Hon har inga barnkörer just nu, men har till vårt samtal bjudit in en skara barn och såna-som-en-gång-varit-barn-men-som-nu-är-vuxna-men-som-kanske-minns-tiden-i-barnkören. Ja, de minns. Och tiden verkar ha varit mycket betydelsefull.
Vad är då hemligheten bakom en bra barn- och ungdomskörledare? Ja, inte är det fikat som undertecknad lite skämtsamt föreslog (Hanna hade dukat upp ett rejält fikabord). Nej, de inbjudna barnen förklarar att det handlar om helt andra saker. Att Hanna inte är sträng så där som andra körledare kan vara. Att hon hjälper lite extra om man gör fel. Att man lär sig mycket av henne. Att hon är lekfull. Väljer bra låtar. Gör tiden meningsfull.
- För att leda barnkör effektivt måste man komma väl förberedd till en repetition, konsert eller högmässa. På samma sätt som en musiker kan bli skicklig på ett instrument så behöver vi bli skickliga på vårt ”instrument”. Vi behöver kunskap om barnrösten, repertoar, pedagogik och ledarskap, menar Hanna. Man måste ha mycket tålamod och fantasi. Jag har alltid tyckt att det är roligt att gå in i barnens värld.
“Min pappas körledare han hade inte riktigt tålamod. Det har Hanna.”
Den mjuka ledaren
Hanna förklarar vidare att hon alltid kommer att vara den mjuka ledaren. Att man ändå kan hålla ordning. Hon ser ingen mening med att gå in i den typiskt auktoritära ledarrollen.
– Du kan inte lära ut bra till barn om du inte är en duktig pedagog, menar Hanna. Det räcker inte att vara en bra musiker.
Hur är man då en bra pedagog? Barnen berättar direkt om när Hanna lärt dem texten till sånger genom kroppsrörelser. Alla barnen minns skrattande rörelserna till ”En åsna trippar gatan fram…”. Hanna väver ofta in rörelser för att sångarna ska komma ihåg texten. Men det finns många olika sätt att lära sig en text. Och via musiken får barnen med sig meningar och ord att plocka fram när de behöver det. Hannas förhoppning är att barnen samlar på sig texter som kan hjälpa dem att formulera viktiga frågor som rör själva livet.
”Det var lite svårt att lämna Hannas kör när jag började högstadiet, om jag ska vara ärlig.”
En annan sak Hanna vill förmedla med sitt ledarskap är att sång inte bara ska bygga på prestation. Som körledare försöker hon hitta andra sätt att berömma på. Som att säga ”åh, jag blev så berörd när ni sjöng det där” eller ”som ni sjöng nu, det får mig att känna mig glad!” Då kan man även få de mer osäkra barnen att våga sjunga.
- Man måste utforska olika metoder för att uppnå sitt önskade resultat och man får inte ge sig, menar Hanna. Även små barn ska få uppleva att det kan låta vackert. De allra flesta människor vill utvecklas och sträva framåt, det gäller även yngre barn. Alla i kören ska känna en gemensam riktning mot ett mål. De ska få uppleva att det finns höga förväntningar på dem, på ett positivt sätt.
Bekräfta barnets tankar
Ett av barnen berättar att han förstått att om man litar på körledaren så blir det bra i slutändan. Att Hanna har lärt honom att det är alltid värt att komma tillbaka till kören. Ett annat barn reflekterar över det Hanna sa om att vara ambitiös. Att när man är med och sjunger med Hanna får man gåshud: man vet att föräldrarna sitter i publiken, man är med i stora körer med både barn och vuxna blandat och det känns fantastiskt.
- Det är viktigt att låta körsångarna mötas i olika åldrar för att inspireras att fortsätta sjunga, menar Hanna.
En av hennes pedagogiska idéer är att, så långt det är möjligt, bejaka och bekräfta barnets tankar, berättelser och känslor.
- Det är intressant att nu när jag jobbar med äldre så gör jag nästan precis samma saker som med barnen. Det är ett pedagogiskt förhållningssätt som är universellt för alla åldrar. Allt utgår från att jag är intresserad av de jag möter och vad de kan lära mig.
Hur började då det hela?
- Min mamma var körledare, berättar Hanna. Fast hon var inte utbildad.
Hanna växte upp inom EFS, där körsång var självklart och hon sjöng med sin mamma i kyrkans barnkör.
- Jag började spela orgel, det var ett bra extraknäck på sommaren. Sedan blev det musikgymnasium, kantorsutbildning, organistutbildning och så direkt till Oscars församling där jag har haft den stora glädjen att få jobba i 22 år.
- Jag har så roligt med barnen. Som barn- och ungdomskörledare får jag skratta mycket och det är livsviktigt! Det är också en stor förmån att få följa barnen under en lång tid. Först är de med i Minikören där det kan vara lite svårt att hitta sin röst, och så går åren och plötsligt sjunger de Schnittkes Requiem…
Hannas tre snabba tips för körledare
Var ambitiös, förbered varje pass noga – sikta ordentligt högt, men kom ihåg att det inte behöver vara svåra stycken för att det ska låta bra och bli intressant.
Hitta din egen ledarstil - du behöver vara den ledaren som är Du.
Seriositet står inte i motsats till att ha roligt – humor och lekfullhet är essentiellt för både barn och körledare!
Barnens röster om Hanna Sandman
Hanna har fått ett pris. Varför är hon så bra?
Hon inte alls så sträng som körledare kan vara. Hon hjälper till när man gör fel.
Hon visar med rörelser så man ska komma ihåg en text.
Hon väljer så bra låtar. Fast en gång ändrade hon i en text.
Hanna gör tiden med kören meningsfull. Man vet att även om det är jättesvårt så blir det bra i slutändan.
UNGiKÖRs motivering:
”Årets Barn- och Ungdomskörledare 2024 bemöter alla frågor och tankar som de unga koristerna kommer med – i smått som stort – med värme och nyfikenhet. Hennes kreativa ledarskap visar tydligt att hon tar barns sång på stort allvar och förenar pedagogiska verktyg med lekfullhet på ett sätt som inspirerar.
Med envishet, kompetens och hårt arbete genomför hon större musikaliska projekt där unga körsångare får möjlighet att vara i meningsfulla och betydande sammanhang, något som skapar minnen för livet.
När det sjungs allt mindre och tillräcklig kompetens saknas på förskolor och i skolor, är hon en av dem som genom sitt outtröttliga engagemang kämpar för att inspirera fler att ta sig an barnens sång, och på så sätt uppmuntrar hon även de mindre sångvana barnen att sjunga.
Årets Barn- och Ungdomskörledare 2024 möjliggör för unga körsångare att balansera sin utbildning inom körsång med andra intressen och skolarbeten. Detta bidrar till ett allsidigt välmående hos många barn och ungdomar, något som är ytterst viktigt i dagens samhälle.”
Text och foto: Lova Wallerö
Barnen på bilderna går eller har gått i en av Hannas körer och har gett samtycke till fotografering i samband med körverksamheten.