Lena Ekman Frisk tipsar

Vi bad medlemmar från vårt Kunskapsråd att tipsa om sina bästa tips på litteratur om barn och sång.

Här presenterar lektor Lena Ekman Frisk antologin Körsång påverkar: forskare berättar som visar hur körsången är en livsviktig verksamhet i vårt samhälle.

Körsång påverkar: forskare berättar

Red: Gunnel Fagius, Lena Ekman Frisk
Här hittar du publikationen
Här kan du köpa boken

Lena Ekman Frisk:

Under Föreningen Sveriges Körledares (FSK) konvent 2009 debatterades sångens ställning i skolan. I debatten framkom en oro för sångens framtid bland barn och unga. Körledare behöver kunna argumentera bättre för sång och körsång som en grundläggande erfarenhet och rättighet, menade man. Ofta tvingas körledaren själv förklara för beslutsfattare, föräldrar, politiker, chefer, kollegor, och massmedia varför körsång är viktigt. De samlade körledarna enades om att forskningsresultat kring musik och körsång behöver göras tillgängliga på ett sätt som körledare kan ha direkt nytta av.  Kunskap som grundar sig på dokumenterade forskningsresultat kan stärka argumentationen.

Kunskap som grundar sig på dokumenterade forskningsresultat kan stärka argumentationen.

FSK:s styrelse gick vidare med detta uppdrag tillsammans med bl. a Körcentrum Syd. En grupp forskare som tillsammans representerar flera olika forskningsperspektiv delar med sig av sina kunskaper. Som bakgrund till sina artiklar har forskarna haft bland annat följande frågeställningar: Hur kan din forskning visa på att körsång är bra? Varför är dessa argument viktiga? Hur kan kunskap om dessa argument stärka körledare i deras yrkesroll?  

För hundratusentals människor i Sverige som sjunger i kör varje vecka är det fullkomligt självklart att körmusiken har ett egenvärde – den är en högt älskad konstart. Den sätter in körsångarna i sociala sammanhang, den inlemmar dem i en lång tradition, den bidrar till ett betydelsefullt mål att sträva mot och bidrar med musikupplevelser. Körsången gör livet mer värt att leva. Den är viktig i sig själv, inte bara för dess goda ”biverkningars” skull.

 

Boken riktar sig fram för allt till politiker och beslutsfattare på olika nivåer och inte minst alla körledare som kan bli ännu mer kunniga och inspirerade i sin yrkesroll och i sin förståelse för att körsången är en livsviktig verksamhet i vårt samhälle.

I boken finns texter av: Karin Johansson, Ursula Geisler, Anne Haugland Balsnes, Fredrik Ullén, Töres Theorell och Dorota Lindström.

Lena Ekman Frisk

Universitetslektor i körsång/körledning och doktorand i musikpedagogik.

Lena Ekman Frisk tog musiklärarexamen 1985 vid Musikhögskolan i Malmö och körpedagogexamen vid samma skola 1993. Hon undervisar sedan år 2000 i körsång/körledning vid Musikhögskolan i Malmö. 2012 blev hon befordrad till universitetslektor. År 2021 tillträdde hon en doktorandtjänst och bedriver nu ett forskningsprojekt som ska leda fram till en avhandling med körinriktning.

Hon har undervisat i musik och körsång i flera olika grundskolor samt vid Malmös och Höörs kommunala musikskolor. Mellan 1996 och 2008 var hennes huvudsakliga sysselsättning Kristianstads Musikklasser på Fröknegårdskolan i Kristianstad med undervisning i musik i åk 6–9, huvudinriktning körsång men även rytmik, drama, djembetrumspel, gehör och musikteori.

Foto: Anna Tärnhuvud (överst)