Nyhetsbrev februari 2021
Hej!
Kungl. Musikaliska Akademien vill rikta ett varmt tack till alla som har engagerat sig i förprojekteringen av Sjungande barn fram till nu! Ni är många som med lust och glädje, stor kunskap och erfarenhet, verkar för att främja barns sång och alla barns rätt till sin röst.
Nu startar vi upp projektet på allvar. Under de kommande fem åren ska fokus ligga på att nå målsättningen att alla barn ska få tillgång till sin röst, med musiken som livslång resurs för hälsa och självförtroende, men också att åstadkomma ett nationellt program för barns sång.
Sjungande barn drivs på initiativ av Kungl. Musikaliska Akademien, men bygger på ett gemensamt arbete där vi lyfter vikten av barns sång, implementerar ny forskning och undersöker vidare på vetenskaplig grund, låter oss inspireras av internationellt samarbete samt främjar kunskap och förutsättningar för sång. Framför allt vill vi visa på all fantastisk kompetens som finns i Sveriges förskolor, grundskolor, kulturskolor och körer, och hur den kan utvecklas ytterligare.
Pandemin har begränsat oss att samlas och sjunga tillsammans som vi brukar, men barn vill och kan ändå sjunga, och tillsammans hittar vi nya sätt!
Vill du delta i Sjungande barn?
Vi välkomnar dig som vill ta en aktiv del i rörelsen! Du kan delta som enskild person eller som skola, kör, kulturskola osv. Allt du behöver göra för att delta är att höra av dig till oss med
Ett gott exempel från din verksamhet – en kort berättelse om hur ditt engagemang för sång, barn och unga ser ut och vad som driver dig, samt vad du vill dela med dig av till andra?
En utmaning som du har noterat i arbetet med barns sång – något du skulle vilja ha hjälp med eller som du tror skulle kunna fungera bättre?
Läs mer om hur du deltar här och skriv en rad till barn@musikaliskaakademien.se. Ett urval berättelser publiceras i Sjungande barns kanaler!
Du som medverkar i rörelsen kan även fritt använda vår logga och vår fina banner, ladda ner dem här.
Stipendier
Kungl. Musikaliska Akademien delar årligen ut stipendier för att främja tonkonsten och musiklivet. Vi är glada att berätta att KMA under 2021 för första gången kommer att utlysa ett antal mindre stipendier särskilt för dig som arbetar med barns sång. Stipendierna syftar till att stödja utveckling, fortbildning eller kompetensutveckling för dig och/eller din skola, kör, kulturskola eller motsvarande.
Håll utkik efter information lite längre fram i Sjungande barns olika kanaler!
Kungl. Musikaliska Akademien tilldelas stöd för forskningsprojektet “Sånghälsa i skolan”
Forskning som undersöker länken mellan musik och hälsa i skolan är otroligt viktig för att bygga kunskap kring kopplingen mellan musik, lärande och välbefinnande med syfte att förstå sångens plats i den svenska skolan. Aktuell röstforskning rapporterar att röstproblem hos barn ökar och att skolor ofta upplevs vara en bullrig arbetsplats.
Som en del av Sjungande barn kommer forskargruppen ”Sånghälsa i skolan” driva ett femårigt forskningsprojekt som bland annat undersöker huruvida daglig sångaktivitet skulle kunna stödja barns kognitiva och språkliga utveckling. Projektet går under benämningen ”Sånghälsa i skolan – en samhällelig angelägenhet” och finansieras helt av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW) med fyra miljoner kronor.
Läs mer om projektet “Sånghälsa i Skolan” här.
Om barns sång vid Riksting för västerländsk konstmusik
Den 23 mars 2021 kl 09.00-12.00 arrangeras Riksting för västerländsk konstmusik för femte gången, och Sjungande barn finns med. Branschens alla aktörer, politiker och representanter för media samlas för samtal om hur vi kan stärka den klassiska musikens position i samhället, liksom betydelsen för enskilda individer. Rikstinget sänds digitalt från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) och är kostnadsfritt.
”Under dagen möts du av inspirerande och inflytelserika talare. Du får uppleva spännande panelsamtal om barns sång, musiken i grundskolan och på gymnasiet, unga orkestermusiker, blåsmusikens framtid och förstås, om hur pandemin påverkar musiklivet.” - Kungl. Musikhögskolan
Rikstinget arrangeras av Kungl. Musikhögskolan i samverkan med Kungl. Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst. Program publiceras inom kort här.
Symposium om sången i förskolan
Är det viktigt att sjunga i förskolan? Vilken plats tar sången i förskolan? Bör sången lyftas och få en mer framträdande roll i läroplan, utbildning och verksamhet?
”Symposium 2021: Sången i förskolan!” går på djupet i dessa frågor och välkomnar alla till en digital diskussionsdag i denna, för alla barns framtid så viktiga fråga. Här får du möta framstående forskare, engagerade politiker, musikpedagoger från Hammarkullen, sångcoacher i förskolan och ikonen Gullan Bornemark – en imponerande vingbredd över barns sång.
Symposiet sänds digitalt från Musikhögskolan i Malmö onsdagen den 24 mars 2021 kl. 09.00-15.00 och är kostnadsfritt.
Dagen är en del av firandet av Kungl. Musikaliska Akademiens 250 årsjubileum och arrangeras i ett samarbete mellan Körcentrum Syd, Kungl. Musikaliska Akademien, Musik i Syd, Körcentrum Väst och UNGiKÖR.
Program publiceras inom kort här.
Det var allt för denna gång…
Men du vet väl om att vi finns på både Facebook och Instagram? Där delar vi nyheter, tips, initiativ och berättar om aktörer vi vill uppmärksamma.