Sångens kraft!
Sjungande barns projektledare Ulrika Lind funderar över den outnyttjade resurs som sången är, hur röstträning hänger ihop med demokrati och hur vi alla kan fortsätta bidra till gemensam förändring.
När sång saknas på schemat
Ännu ett år har gått där vi fortfarande konstaterar att många barn idag inte tränar sina röster. Det leder till röstproblem, men också till att inte kunna och våga använda sin röst vid behov. Till exempel när vi behöver hjälp, när vi måste ryta ifrån, tala inför grupp eller när vi vill stå upp för vår demokrati.
Utan sång på schemat mister många också sin första ingång till att sjunga och musicera - aktiviteter som enligt forskningen är oslagbara för att stärka självkänsla, social förmåga, emotionell reglering, fysiskt och psykiskt välmående, och förstås synapserna i hjärnan så att vi kan koncentrera oss och nå bättre studieresultat.
Årets nyårshälsning från Sjungande barn vill påminna om den gemensamma kraften i att arbeta tillsammans för målet alla barns jämlika rätt till sin röst och att - lika mycket som vi förvisso är uthålliga (förändring tar tid) - så är det faktiskt bråttom.
Utanförskap och oförmågor är allvarliga saker, men i den egna rösten, sången och musiken, har vi som samhälle en gravt outnyttjad resurs för välmående, gemenskap och handlingskraft. Lika självklart som Lucia skred fram under skönsång för några veckor sedan skrider vi till handling under 2025. Förhoppningsvis tillsammans med Dig och dina sammanhang, för rörelsen är i full gång!
”Utanförskap och oförmågor är allvarliga saker, men i den egna rösten, sången och musiken, har vi som samhälle en gravt outnyttjad resurs för välmående, gemenskap och handlingskraft.”
Kraft sätter nånting i rörelse
Under julhelgen lyssnade jag på ett program på finlandssvenska Radio Vega där det fördes ett samtal på temat ”Ordet läcker”. Ordet var kraft, och diskuterades av programledarna tillsammans med en fysiker.
Ett exempel på läckage, där ordet inte uppfyller det det lovar, var att politiker ”inte minst i Sverige”, noterade programledarna, inte sällan uttrycker hur de ”kraftfullt tar avstånd från” illdåd och orättvisor, men att uttalandena inte alltid följs upp av lika kraftfull handling.
Kraft är det som sätter nånting i rörelse, ändrar riktning och förändrar hastigheten. Kraft kan ändra form på något och har alltid en storlek och en riktning.
Stolt jobbar vi i rörelsen Sjungande barn för att visa förändringskraft framåt och bidra till att forma ett samhälle där vi med hjälp av sång, musik och kreativitet blir tänkande, lyhörda och omsorgsfulla människor i en tid av oro och av artificiell intelligens, och där vi med stöd i forskningen stimulerar skolledare och beslutsfattare att allokera mer tid för estetiska ämnen.
“Till vår hjälp finns ren och skär sångglädje som många barn har naturligt”
Vi vill se ett samhälle där vi som människor möts och lyssnar på varandra. Där våra röster bär genom demokrati och orättvisor, där vi är kreativa så att vi, flera generationer tillsammans, kan ta kloka beslut när världen snabbt förändras.
Till vår hjälp finns ren och skär sångglädje som många barn har naturligt, fantasi och reflektion som ger nya texter och musik för att spegla vår samtid, samt vårt fantastiska kulturarv med en sångskatt som bär oss in i framtiden (om tillräckligt många kan text och melodi).
Din insats är oerhört värdefull
Vi skickar en särskild hälsning till Dig som i förskola och skola, i körer och fritidsverksamheter och därhemma sjunger med barnen - din insats är oerhört värdefull.
Och till Dig som vill lära dig mer om sångens betydelse och lyfta in musiken i din verksamhet; under 2024 har Sjungande barn med stöd från Arvsfonden utvecklat ”Guide till sång i skolan - barnen visar vägen” som släpps 2025 och som vi hoppas ska inspirera dig! Även barn i anpassad skola, inom LSS samt i vårdsituation - barn som av olika skäl inte kan vara i ordinarie skola - finns med och visar vägen till kunskap.
Vårt år och nästa
Under det gånga året har vi i mängder med samtal om barns erfarenheter av sång lärt oss mer om hur sång och musik kan ta plats inom idrotten (rytm, timing, kreativitet och känsla för sammanhang) hur vi kan skapa ny musik tillsammans i klassrummet, hur skolan kan ta stöd av det professionella musiklivet på orten (inte minst kyrkomusiker) och hur alla barns sångskatt oberoende av kulturell bakgrund kan synliggöras jämlikt i klassrummet. De erfarenheterna omvandlas till fortbildning under 2025.
I slutet av januari samlas Sjungande barns kunskapsråd. Då ska vi undersöka hur vi klokast följer upp våra insatser i skolan och hur vi tillsammans med forskningen ytterligare sprider kunskapen om sångens positiva effekter.
Vi är så stolta över alla barn, alla enskilda pedagoger, körledare, musiklärare, producenter, sångcoacher, organisationsföreträdare och andra engagerade i Sverige och hos våra nordiska grannar som tillsammans med oss på Kungl. Musikaliska Akademien och Sjungande barn kraftfullt bidrar till gemensam förändring - ni minns: sätta i rörelse, ändra riktning, förändra hastighet och form.
Det är härligt med musik. Det vill vi att så många som möjligt ska få uppleva.
Gott Nytt Sångår 2025!
Önskar Sjungande barn genom
Ulrika Lind, projektledare
PS. Hur var nu den där sångtexten igen? Kanske du kan plocka fram den där sången du gillar så mycket och lära dig i alla fall en vers tillsammans med vänner eller familj, så bär vi kulturarvet vidare tillsammans och får en fin aktivitet på köpet. Eller skriv en ny vers vetja.