Vad säger drömmar om vem du är?
Det pedagogiska teamet i projektet Alla barns sångskatt som består av sångpedagogen och socionomen Nandi Vileika, musikern och pedagogen Celso Paco och lektorn i dans för barn Sophia Färlin Månsson har börjat sin utveckling av projektets metodik. Under en workshop på Kungl. Musikaliska Akademien fick deltagarna ta del av deras arbete.
Teamet utforskar hur vi i klassrummet kan tala om identiteter och genom olika metoder få fatt på elevens och lärarens förflutna, nutid och framtid. En övning går ut på att tänka på en omtyckt person ur en tidigare generation - till exempel en släkting - och fundera över och fantisera om vad den personen haft för drömmar. Drömmarna presenteras sedan anonymt för hela gruppen.
I drömövningen knyts ursprung, nutid och framtid samman på ett kreativt sätt. Genom att fundera över en äldre generations drömmar kan eleverna få fatt på sina egna drömmar - och röster - samt lära sig om andra.
Vad händer nu?
Projektet Alla barns sångskatt ska bidra till att stödja elever och lärare i att använda musik och dans som redskap för lärande och ökad inkludering och bland annat öka kunskapen om sång från olika kulturer, urfolk och Sveriges minoriteter.
I uppstarten ska det pedagogiska teamet möta barn och lärare i de medverkande skolorna och tillsammans utveckla och testa praktiska metoder och övningar. Utöver det samlar de också in reflektioner om processen – från både lärare och barn – vilket sammanlagt lägger grunden till en metodik om att skriva ny musik tillsammans med barn. Metodiken ska ingå i Sjungande barns projekt Guide till sång i skolan.