Mer ny musik för barn

Ny musik för unga röster har resulterat i 30 nyskrivna verk och en mängd erfarenheter!

Varför vill vi skriva ny musik för barn?

Projektet ”Ny musik för unga röster” ska synliggöra barn som medskapare till ny musik och barnrösten som instrument. Med projektet vill Sjungande barn också höja status för, och kunskap om, att skriva musik tillsammans med barn och unga för att öka barns inflytande enligt barnkonventionen.

Hör tonsättarna Karin Rehnqvist och Per Egland berätta om varför man ska skriva ny musik för och med barn och vad det kan innebära att vara kreativ med någon man inte riktigt känner?

(Film 1,5 min)

Vad har vi gjort?

Våren 2023 samlades körledare och tonsättare för kompositionsseminarier på fem musikhögskolor för att fördjupa sig i hur det kan vara att komponera musik för barnkör och hur barnen kan vara medskapare till nya sånger. Under läsåret 2023-24 har 32 barnkörer samarbetat med 12 professionella tonsättare och 27 kompositionsstudenter och utforskat hur barn och tonsättare kan skriva musik tillsammans.

Projektet är ett led i Sjungande barns arbete med ”Guide till sång i skolan – barnen visar vägen” där Kungl. Musikaliska Akademien med stöd från Arvsfonden, med barnen som experter, tar fram fortbildning till lärare på lågstadiet om hur barnrösten fungerar, gemensam sång och barns musikskapande. Även Föreningen Svenska Tonsättare och Stim stödjer projektet.

Läs mer om projektet här.

 

Var är vi nu?

Samarbetet har resulterat i 30 nya sånger som barnkörerna har varit med och skrivit. Här finns allt från trallvänliga och lekfulla sånger till fina konstmusikaliska hantverk, sånger om väder och vind, mobbing och vänskap, krig och fred, saker som gör en arg eller glad. Här har även skapats rytmiska musikrobotar och nya notationssätt.

Sjungande barn har i dialog med medverkande barn fångat upp barnens expertis om användningen av den egna rösten i skapandet av de nya verken, hur det har varit att ta fram och sjunga de nya sångerna. Körledare på olika håll i landet har gjort ett jättefint jobb med att studera in de nya sångerna som har uruppförts och dokumenterats vid körernas vårkonserter eller motsvarande.

Jag vill fortsätta att skriva för barn, de är så kreativa och fritänkande vilket man som konstnär verkligen behöver i sin verktygslåda
— Basha Öberg

Vad händer härnäst?

Projektet har gett Kungl. Musikaliska Akademien ny, värdefull kunskap om barns musikskapande. Barnens upplevelser omvandlas till metodik kring komposition och gestaltning (enligt kursplanen i musik) för “Guide till sång i skolan”.

Sjungande barn sammanställer de nya erfarenheterna så att fler tonsättare och kompositionsstudenter ska kunna inspireras till att komponera för barnkör och bjuda in barn att vara medskapare i kommande verk, även så att pedagoger, kyrkomusiker och körledare kan ta initiativ till barns musikskapande och samarbeten med tonsättare. Ett webbaserat kunskapsmaterial produceras och delas. Håll utkik efter detta i senare nyhetsbrev!

Tillsammans med förlag tittar vi på möjligheterna att ge ut de nya verken för andra körer att sjunga och inspireras av.


Det var väldigt inspirerande och rörande hur ungdomarna gick in i detta samarbete.
— Lina Nyberg

Tips till andra tonsättare:

 

  1. Testa mycket! Det behöver inte bara vara sång, barn tycker om att göra ljudeffekter, använd det! Känn dig inte låst i tankar som att det måste vara simpelt, testa dig fram och hör vad barnen kan göra.

    Emil Alsenfors, studerande komposition

  2. Att om möjligt träffa barnen och bjuda in dem i processen! Mitt stycke blev så berikat av barnens idéer och initiativ och det kändes som att vi gjorde det här tillsammans. Stärkande för både mig och dem.

    Tove Kättström, studerande komposition

  3. Skriv unisont! Låt barnen få uppleva hur det känns att sjunga en unison melodi tillsammans som blir magisk. Gör det ”lättare” och jobba istället ambitiöst med det som finns.

    Hanna Sandman, körledare

  4. Lyssna in, sätt dig på golvet eller bland stolarna och sjung med. Var inte rädd för att komponera lite "udda" eller ovanligt mot vad de är vana vid. Barnen tycker sådant är kul och har ofta inte de fördomar mot ny musik som äldre sångare kan ha.

    Fredrik Högberg, tonsättare


2023-2025 utvecklar Sjungande barn med stöd av Arvsfonden en Guide till sång i skolan, med kunskap, inspiration och verktyg för barns rätt till sång. Satsningen syftar till att främja musikundervisningen i den svenska skolan liksom användning av sång för lärande även inom andra ämnen.